Van stagnatie naar succes!

Naar maar waar. Net als je denkt lekker op weg te zijn, loop je tegen dichte deuren aan. Veranderen is lastig! Laat ze nu dus de eerste successen van datagestuurd werken ervaren. Een pad ontstaat door in beweging te komen...

Hoe overtuig ik ze?

Veelal wordt geprobeerd van onderaf de organisatie te overtuigen dat datagestuurd werken voordelen biedt. Helaas is die manier niet heel erg succesvol in de praktijk. Wat beter werkt is 'active en visible sponsorship'. Ofwelde CEO die uitdraagt waarom datagestuurd nodig is en pal achter het programma gaat staan dat datagestuurd werken implementeerd. Zorg voor zichtbaarheid vanuit high-level management en voor structurele invulling vanuit het programma. Dan ga je echt meters maken!

Dus op het moment dat je je handen in de lucht gooit en verzucht “Deze gasten willen het niet begrijpen!”, zorg dan voor active en visible sponsorship door de directie.


brown concrete building during daytime

Praktijkvoorbeeld

Bij een Ministerie werken we aan datagestuurd werken. Eén van de toch wel spannende zaken was de inroductie van een data & analyse platform in de cloud. Publieke cloud is nieuw binnen dit Ministerie. De architecten waren daardoor terughoudend. 

Inhoudelijk hebben we veel discussie gevoerd, maar liepen we ook tegen weerstand aan. Toen uiteindelijk het MT achter de bslissing ging staan, konden we weer verder.

Tip: Verover eerst het hart, dan het hoofd


Help het middle management te accepteren dat data tot conclusies leidt die ze zelf nooit hadden getrokken. Zij zijn vooral bang om hun grip te verliezen. Ga dus voor de pareltjes waarmee je het succes van datagestuurd werken kunt laten ervaren. Verover eerst het hart en dan het hoofd. Een pad ontstaat door in beweging te komen!